Geneeskruid

Natuurlijke geneeswijzen

Wie ben ik?

Lineke Schoemaker
Al jaren ben ik bezig me op het gebied van de natuurgeneeskunde te ontwikkelen. Mijn interesse hierin heb ik van huis uit meegekregen. Mijn moeder haalde als er iets te genezen viel altijd een kruidenboek uit de kast. Ik heb als kind vaak natuurlijke remedies gehad bij kwaaltjes en we hadden ook een kruidentuin waar flink gebruik van werd gemaakt. Mijn vader maakte als ik keelpijn had of veel moest hoesten, drankjes met honing, tijm en anijs. Bij verkoudheden kreeg ik een ui naast mijn bed en op blauwe plekken werd arnicazalf gesmeerd. Deze middelen hebben me altijd goed geholpen.

Van interesse naar beroep
Mijn interesse voor natuurgeneeswijzen werd echt aangewakkerd toen ik 13 jaar geleden bij de kruidenkraam van Kiddy Kempers terecht kwam. Zij verkocht zelfgemaakte tincturen, theeën, geneeskrachtige oliën en zalfjes en vertelde er enthousiast over. Ik ben toen een kruidencursus bij haar gaan volgen en ben zelf ook zalf, tinctuur en medicinale olie gaan maken. Ik begon veel boeken over kruiden en natuurgeneeswijzen te lezen en merkte dat ik me meer en meer verbonden ging voelen met de kruiden. Ik begon zelf kruiden te kweken en oogste ook veel kruiden in het wild. Al gauw kreeg ik de wens om er nog meer mee te doen en meer erover te leren. Ik ben begonnen aan mijn eerste opleiding in die richting, Het Kruidenrijk, de kruidenvakschool van Yvonne Maessen.
Tijdens de opleiding ontstond in het tweede jaar het idee om van de natuurgeneeskunde echt mijn vak te gaan maken. Ik ben op zoek gegaan naar een HBO-opleiding in die richting die bij me paste en dat is de Hogeschool voor Natuurgeneeswijzen in Arnhem (HvNA) geworden.

HVNA
De HvNA is een beroepsopleiding waar men het belangrijk vindt om, naast het geven van de benodigde vakkennis, mensen ook te begeleiden op hun persoonlijke pad naar het therapeutschap toe. Ze hebben daar de vakken therapeutische vorming en therapeutische groei voor in het leven geroepen.
Ik heb daar 4 jaar lang les gehad in de medische basisvakken en ik heb in 2 jaar de basis geleerd van de klassieke homeopathie. Op natuurgeneeskundig vlak heb ik me, in de 5 jaar dat de studie duurde, ontwikkeld op het gebied van fytotherapie, iriscopie, massage, bloesemtherapie en voeding. Uiteindelijk ben ik afgestudeerd met een scriptie over het werken met kruiden. Kruiden zijn op het vlak van de natuurgeneeskunde mijn grote liefde gebleven maar nu heb ik meer therapeutische ‘gereedschappen’ waar ik over beschik en heb ik geleerd hoe ik wat ik heb geleerd het beste toe kan passen in de praktijk.

Eerdere opleidingen
Ik ben van oorsprong beeldend kunstenaar en heb een lesbevoegdheid voor het geven van tekenen en CKV lessen op de middelbare school. Hier in Nijmegen heb ik een aantal jaar op een middelbare Montessorischool gewerkt.
Ik heb een paar jaar filosofie gestudeerd en verder heb ik 2 prachtige dochters, een man en een kat.
De laatste jaren schilder ik voornamelijk geneeskrachtige kruiden.

Lees meer:

Smeerwortel