Geneeskruid

Natuurlijke geneeswijzen

Voedingsadvies

Waarom iets doen met voeding?
Voeding is een belangrijke factor in onze gezondheid. Hippocrates zei al ;”Laat voeding uw medicijn zijn”. Voeding heeft naast dat je er energie uit kan halen die je nodig hebt ook bijvoorbeeld verkoelende of verwarmende, vochtinbrengende, slijmoplossende of vochtafvoerende kwaliteiten in zich. Aan de hand van de klachten waar je mee komt, dat wat in de anamneses naar voren komt en dat wat ik bij de irisdiagnose tegen kom geef ik advies over welke voedingsmiddelen je gezondheid kunnen verbeteren en welke je beter kunt laten staan.

Voeding als geneesmiddel
Sinds het ontstaan van de natuurgeneeskunde is voedingstherapie een belangrijk instrument van de eerste artsen zoals Hippocrates. In het oude Griekenland werden lichaam en geest gereinigd door middel van vastenkuren en het voorschrijven van de juiste voeding. Voeding was lange tijd één van de belangrijke en meest effectieve remedies voor het genezen van allerlei ziekten. In de ayurveda, de eeuwenoude hindoeïstische gezondheidsleer in India, is werken met voeding nog steeds een van de meest belangrijke geneesvormen. Ook in het Midden-Oosten neemt voeding in de natuurgeneeskunde een belangrijke plek in.

Voeding als ziekmaker
In onze westerse beschaving zijn we ver weg geraakt van onze natuurlijke voedingsbronnen. Het bewerkte voedsel dat we binnenkrijgen kan een zware belasting voor ons spijsverteringsstelsel zijn.

De werking van ons afweersysteem vindt voor meer dan 75 % plaats in de darmen. Een falend afweersysteem kan de kiem voor allerlei chronische lichamelijke en geestelijke ziektebeelden zijn.

Eten wat goed voor je is
Een verandering in het voedingspatroon kan heel veel doen voor je gezondheid. We eten vaak dingen die niet bij ons passen. Een paar veranderingen kunnen al heel veel effect hebben. Zo kan iemand die weinig energie heeft en het steeds koud heeft door het tijdelijk weglaten van rauwkost en het meer eten van voeding zoals soep, ui, venkel, wortel, gember en peper meer energie krijgen en het warmer hebben.

Iemand kan zonder het te weten moeite hebben met het verteren van eiwitten. Als die persoon dan gewend is om elke dag veel kaas te eten dan is dat een zware belasting voor de spijsvertering. Het weglaten van kaas uit het menu kan in dit geval voor verrassende verbeteringen zorgen.

Lees verder:

Salie